De Chinese theeceremonie

17 Mei

Ondanks dat thee steeds vaker gedronken wordt hier in Nederland, mis ik wel het hele aspect van de theeceremonies. Heerlijk vind ik het om filmpjes te kijken waar op een elegante wijze thee wordt gezet. Niet alleen de thee zorgt ervoor dat je ontspant, maar ook het kijken naar alle handelingen zorgt er bijna voor dat je in trance raakt.

In China maakt thee een belangrijk onderdeel uit van het dagelijkse leven. Niet alleen het drinken, maar ook het zetten van de thee krijgt speciale aandacht. Zo zijn er theeceremonie’s voor bruiloften, als er gasten worden ontvangen en als er afscheid genomen wordt van een overledene. Onderstaand filmpje is een voorbeeld van zo’n theeceremonie. Hier demonstreert een vrouw op elegante wijze hoe thee op de juiste manier gezet dient te worden.


Het hele Westerse aspect van mega koppen vol dampende thee is hier niet terug te vinden. Kleine kopjes zorgen ervoor dat elke keer dat je een kopje drinkt de thee weer iets anders smaakt. Zo volg je de smaakontwikkeling van de thee per kopje. Dat noem ik nou nog eens een belevenis.

Ook wordt de thee niet even snel in de keuken gezet, maar gewoon in het zicht. Het speciale dienblad zorgt ervoor dat je niet dicht bij een gootsteen hoeft te zitten. Deze vangt het warme water op waar de kopjes mee worden opgewarmd en omgespoeld.

Mocht je ooit deelnemen in zo’n geweldige thee ceremonie let er dan wel op hoe je de thee aanneemt. Het kopje moet je tussen duim en wijsvinger vasthouden waarbij je middelvinger de onderkant ondersteunt. Nu is het tijd om te genieten en te ontspannen.

Bekijk ook mijn artikelen over de Japanse theeceremonie en de Oost-Friese theeceremonie.

Heeft een van jullie al wel eens een theeceremonie bijgewoond? Lees het graag bij de reacties.

Youtube Robert Bonati

Advertenties

3 Reacties to “De Chinese theeceremonie”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Japanse theeceremonie | LoveForTea - 26 augustus 2015

    […] een artikel over de Chinese theeceremonie is het vandaag tijd om een kijkje te nemen bij de Japanse theeceremonie. Ook dit zijn weer […]

  2. De Oost-Friese theeceremonie | LoveForTea - 26 augustus 2015

    […] de artikelen over de Chinese en de Japanse theeceremonie is het tijd om het eens dichter bij huis te zoeken. Zo vinden we net […]

  3. Het thee ABC presenteert ‘C’ | LoveForTea - 6 september 2014

    […] bepaalde routine voor het zetten van thee. Vooral in China en Japan zijn ceremonies een belangrijk onderdeel van het thee drinken. Het kijken naar deze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: