Thee zetten

Thee kan op elk moment van de dag. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, tijdens het eten, na het eten, op het werk, tijdens het studeren en zelfs onderweg. Genoeg momenten dus om van een heerlijk kopje thee te genieten. Toch kan het verkeerd zetten van de thee zorgen voor een minder geslaagd geniet momentje. Op deze pagina leg ik uit hoe je dat perfecte kopje kunt zetten.

Voordat je kunt genieten moet je met een aantal dingen rekening houden, namelijk:

 • De hoeveelheid thee
 • De watertemperatuur
 • De trektijd

Hoeveelheid thee

Ik hoop dat jij als theeliefhebber ook overgestapt bent op losse thee. Die theezakjes uit de supermarkt zorgen nou niet bepaald voor een lekker kopje thee. Waar je bij theezakjes meteen genoeg thee hebt is het bij losse thee aan jou. Een regel die ik aanhoud is dat ik 2 gram losse thee gebruik per kop thee. Zet ik een theepot dan gebruik ik over het algemeen 6 gram losse thee met een extra theelepel thee voor de pot. Je hoeft echt niet elke keer de weegschaal erbij te pakken om precies die 2 of 6 gram af te wegen. Een theelepel losse thee is zo rond de 2 gram en dat maakt het doseren van de losse thee toch een stuk eenvoudiger.

Maar waar moet de losse thee dan in?

Er zijn theepotten waar je de losse thee gewoon in kunt doen om rond te zwemmen. Vaak hebben deze een filter in het tuitje. Je kunt ook kiezen voor een thee-ei of een theezakje. Persoonlijk raad ik een theezakje (T-sac) aan, omdat de thee op deze manier nog genoeg ruimte heeft om uit te vouwen en dus smaak, kleur en geur af te geven. Het is namelijk belangrijk dat thee genoeg ruimte heeft! Theezakjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar, dus zowel voor een enkele kop als voor een theepot.

De watertemperatuur

Oké, je hebt je losse thee klaarstaan en zodra de waterkoker klaar is ben je van plan om dit over het zakje te gieten. Wacht hier nog even mee, want de juiste watertemperatuur is erg belangrijk om van een lekker kopje thee te genieten. Giet je kokend water over groene thee dan wordt deze bitter en geloof me dat is niet lekker. Weet dus goed hoe warm het water moet zijn voordat je deze bij de thee giet.

Je hoeft ook echt niet met een thermometer aan de slag of een waterkoker aan te schaffen die je op temperatuur kunt instellen, maar het mag natuurlijk wel! Als ik zin heb in een kop groene thee giet ik het gekookte water in een mok en laat deze dan zo’n 3 à 4 minuten afkoelen. Daarna doe ik de thee erbij. Met een beetje geduld creëer je een heerlijk kopje thee.

De trektijd

Je hebt de juiste watertemperatuur en je wilt deze over je thee gieten. Dat kan. Persoonlijk kies ik er echter voor om de thee aan het water toe te voegen in plaats van het water over de thee te gieten. Waarom? De thee kan zo langzaam al die zaligheid loslaten.

Zodra de thee en het water samenkomen is het per thee (en per persoon) verschillend hoelang de thee moet trekken. Groene thee die te lang getrokken heeft is niet lekker terwijl kruidenthee best een aantal minuten kan trekken. Hieronder een aantal richtlijnen die je kunt uitproberen. Natuurlijk is het jouw kopje thee en jij weet zelf hoe deze het beste smaakt. Experimenteer eens met verschillende trektijden om zo voor jou het perfecte kopje thee te creëren.

OUI!!!! A great guide. Whenever it's herbal, definitely steep it long enough to get all those nutrients and benefits!!! On the go? Here's a good one.

Nog wat tips

 • Let ook eens op het water dat je gebruikt. Zorgt ervoor dat je thee zet met vers, koud water. Dit kan gewoon uit de kraan, maar gebruik ook eens bronwater. Hier zit minder kalk in en je zult versteld staan hoe dat de smaak kan beïnvloeden. Lees hier meer over mijn eigen water-experimentje.
 • Gebruik altijd net zoveel water als dat je nodig hebt. Kook voor 1 kop thee dus geen liter water. Niet alleen is het water dan sneller klaar, maar zo moet je voor een tweede kop wel weer vers water gebruiken. Kook water nooit opnieuw.
 • Je kunt gemakkelijk zelf een theemelange samenstellen. Probeer eens een mix van bijvoorbeeld groene thee met rozenknopjes of zwarte thee met kaneel. Zelf ben ik erg tevreden over mijn eigen LoveForTea-thee van Vatille.

Oh, dan vergeet ik nog bijna het belangrijkste. Zet thee vooral op de manier die bij jou past, waardoor je een thee zet die bij jou in de smaak valt en van kunt genieten. Deze informatie is zeker niet bedoeld om een bepaalde manier van thee zetten op te dringen, maar het kan wel een handig uitgangspunt zijn.

Kies een lekkere thee uit en geniet ervan!

2 Reacties to “Thee zetten”

 1. cederuiter 11 juni 2016 bij 12:20 #

  Als ik losse thee gebruik, doe ik dat in een “cafetière”, die ik speciaal voor thee gebruik. Als de thee getrokken is, duw ik het filter naar beneden en kan ik zo de thee gezeefd en al inschenken! Leuke site trouwens, en handige tips!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 meest gelezen artikelen van 2015 | LoveForTea - 29 december 2015

  […] Thee zetten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: