De Japanse theeceremonie

3 Jun

Na een artikel over de Chinese theeceremonie is het vandaag tijd om een kijkje te nemen bij de Japanse theeceremonie. Ook dit zijn weer heerlijke video’s om te kijken en ik kom weer helemaal tot rust.

Een Japanse theeceremonie vind altijd plaats in de theekamer. In deze ruimte liggen tatami-matten en hierop vind de ceremonie plaats. Was er bij de Chinese ceremonies nog geregeld een muziekje aanwezig in het filmpje, bij de Japanse ceremonie is het heerlijk rustig. Dit komt doordat de ceremonie in stilte uitgevoerd wordt waarbij alleen het geluid te horen is van de deksel op de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat gezet wordt en het geluid van de theelepel op de theekom. Persoonlijk vind ik deze ceremonie heel natuurlijk en ontspannend.


De Japanse theeceremonie maakt gebruikt van match. Dit is groen poeder dat met kokend water opgeklopt wordt. Zo’n setje staat nog steeds op mijn verlanglijstje, wat ik ben best benieuwd naar deze thee.


Dit is nog een heerlijke video. Dit is een Urasenke style theeceremonie. Hier zie je goed dat het binnen treden van de theekamer ook al een hele ceremonie op zich is. Aan het eind van de video leggen de studenten de verschillende benodigdheden even kort uit.


Deze video legt alle handelingen van de ceremonie uit en geeft zelfs een kijkje in de voorbereiding.

Dit ziet er toch veel specialer uit dan onze ‘ceremonie’ van een theezakje in een kop en er kokend water overheen gieten.

Theeceremonies iets voor Azië? Nee hoor, de Oost-Friese theeceremonie bevindt zich iets dichter bij huis.

Bron: Japansetheecultuur.nl  

Advertenties

6 Reacties to “De Japanse theeceremonie”

 1. djoekeknotter 16 juni 2014 bij 09:50 #

  Hoi Kayleigh,

  Tijdens mijn speurtocht naar hoe goede ice-tea te maken, kwam ik op jouw blog terecht, erg leuk! Heb ademloos alle filmpjes van de Japanse theeceremonie bekeken, inderdaad: heel ontspannend. Schitterend, zoals alle handelingen met zoveel liefde en aandacht worden uitgevoerd, dat weerspiegelt precies de verfijnde Japanse cultuur.
  Ga binnenkort ook maar eens een stukje wijden aan thee, en zal dan zeker refereren aan jouw blog. Dankjewel voor de inspiratie!

  Hartelijke groet, Djoeke

  • Kayleigh 16 juni 2014 bij 19:10 #

   Hoi Djoeke,

   Er komt weer een nieuw ice tea recept aan morgen en ook die is een aanrader. Mocht je zelf ook nog een lekker recept kennen laat het mij dan alsjeblieft weten, want dan ga ik die zeker proberen. Ik ben ook benieuwd naar jouw stukje over thee. Altijd leuk om te lezen hoe anderen er over schrijven. Groetjes!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Chakai met wagashi of chaji met kaiseki? | LoveForTea - 6 december 2016

  […] een eerder artikel over de Japanse theeceremonie kun je een aantal filmpjes bekijken die niet alleen superinteressant zijn, maar ook erg […]

 2. De Chinese theeceremonie | LoveForTea - 26 augustus 2015

  […] ook mijn artikelen over de Japanse theeceremonie en de Oost-Friese […]

 3. De Oost-Friese theeceremonie | LoveForTea - 26 augustus 2015

  […] de artikelen over de Chinese en de Japanse theeceremonie is het tijd om het eens dichter bij huis te zoeken. Zo vinden we net over de grens bij Groningen de […]

 4. Het thee ABC presenteert ‘C’ | LoveForTea - 6 september 2014

  […] bepaalde routine voor het zetten van thee. Vooral in China en Japan zijn ceremonies een belangrijk onderdeel van het thee drinken. Het kijken naar deze ceremonie kan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: