Thee ABC presenteert ‘Z’

4 Jun

Het laatste thee ABC-artikel is hier! Dacht ik eerst dat met een artikel per maand het thee ABC wel erg lang zou duren, zo blijkt het achteraf super snel te zijn gegaan. En om het goed af te sluiten vandaag de laatste letter van het alfabet, de ‘z’.

Zwarte thee

Zwarte thee is een van de zes theeën die gemaakt worden van de theeplant. Wat zwarte thee zwarte thee maakt is het productieproces en dan vooral het volledig laten fermenteren van de theebladeren. Mocht je op je cafeïne-inname letten dan moet je voorzichtig zijn met zwarte thee. Deze bevat namelijk meer cafeïne dan bijvoorbeeld groene of witte thee.

Keemun zwarte thee van TeaziZen

Zen of Zen Boeddhisme legt de nadruk op concentratie-meditatie. Misschien een rare combinatie met thee, maar thee zetten kan zeker meditatief werken. Denk aan de geweldige theeceremonies in Japan en China waarbij elke handeling vaststaat waardoor  je niet hoeft na te denken. Zoek ze zeker eens op op YouTube en wordt helemaal zen.

Zuiverende werking

Je zou het ook detox-thee kunnen noemen, maar ik heb het niet zo op het woord ‘detox’. Ik hou het dus bij thee met een zuiverende werking. Vooral kruidenthee kan deze zuiverende werking hebben. Denk aan thee met paardenbloem en brandnetel, maar ook groene thee zou een ontgiftende werking hebben.

Zacht

Met ‘zacht’ kun je een thee omschrijven. Je proeft dan geen bittertjes.

Zoet

Met ‘zoet’ kun je een thee omschrijven. De thee is aangenaam van smaak en zoet vanwege de aanwezigheid van bijvoorbeeld fruit.

Zoethout

Zoethout is de wortel van de Glycyrrhiza glabra. Je kunt er lekker op kauwen, maar ook thee kan zoethout bevatten. Zoethout werkt bloedverdunnende, dus mensen met een hoge bloeddruk kunnen dan ook beter niet te vaak zoethout thee drinken.

Zwaar

Een typering voor thee die donker van smaak is en waar smaken lastiger van elkaar te onderscheiden zijn. Zelf typeer ik een thee ook als ‘zwaar’ als deze mij snel vult. Denk hierbij aan een donkere puerh.

En dat was het thee ABC! Natuurlijk zal dit theewoordenboek altijd in ontwikkeling blijven en ook jouw suggesties blijven altijd welkom. Stuur ze dan ook gerust naar contact.lovefortea@gmail.com.

Wil je het volledige thee ABC bekijken, ga dan naar de thee ABC-pagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: