Zelfgemaakte thee uit je achtertuin

5 sep

Vorige week schreef ik een artikel over hoe je thee in je achtertuin kunt laten groeien. Toch is het groeien van de Camellia Sinensis alleen niet genoeg om thee van te zetten. De blaadjes moeten nog geplukt en verwerkt worden. Vandaag ga ik dan ook onder andere in (dankzij het boek Homegrown Tea) op het plukken, drogen, rollen en bewaren van je zelfgemaakte thee.

Droogmethodes voor zelfgemaakte thee

Als je zelf thee wilt maken moet je goed nadenken over hoe je de blaadjes wilt gaan drogen. Je kunt ervoor kiezen om de oven te gebruiken of een dehydrator (droogmachine). Elke oven is op zich geschikt, maar een oven met een ventilator die de warme lucht rondstuurt is de beste optie. Een dehydrator is juist weer ideaal omdat het voor een constante temperatuur zorgt en je de bladeren makkelijk kunt omdraaien. Het is uitproberen welke methode je het prettigst vindt.

Verschillende theesoorten zelf maken

Zwarte thee

Pluk voor zwarte thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet te veel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

zelf zwarte thee maken

Verflensen
Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden.

Rollen
Je kunt de blaadjes nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C). De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.

Drogen
Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte zwarte thee.

Groene thee

Voor groene thee pluk je de nieuwe jonge blaadjes die in het voorjaar verschijnen. Deze jonge blaadjes zitten aan een licht takje terwijl die van het jaar ervoor aan een bruin takje zitten.

zelf groene thee maken

Verwarmen
Om de blaadjes groen te houden moeten de enzymen gedood worden. Hierdoor vindt er geen oxidatie plaats. Gebruik een metalen of bamboe stoommandje en plaats deze in een pan waar 1cm water in staat. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt haal je de deksel eraf en leg je de theeblaadjes in het stoommandje. Doe de deksel er weer op en laat ze zo’n 1 à 2 minuten stomen tot ze een mooie olijfgroene kleur hebben gekregen. Haal de pan van het vuur en spoel de blaadjes meteen af met koud water.

Rollen
De nu zachte en flexibele blaadjes kunnen gerold worden. De schrijfster gebruikt hiervoor een sushimatje. Het rollen zou niet meer dan 2 à 3 minuten moeten duren als je echt de jongste blaadjes hebt geplukt.

Drogen
Plaats de theeblaadjes na het rollen meteen op een bakblik en zet deze in een voorverwarmde oven van tussen de 100°C en 110°C. Schud ze na 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 12 minuten zouden ze helemaal droog en knisperend moeten zijn. Tijd om van een kop groene thee te gaan genieten.

Witte thee

Voor witte thee pluk je de nieuwe theeknopjes die aan het begin van het ‘pluk’ seizoen verschijnen. Deze knopjes zijn een beetje ‘harig’ en je kunt ze het beste plukken als ze nog gesloten zijn.

zelf witte thee maken

Verflensen
Verspreid de knopjes over een schaal, blik of fijn gaas en laat ze een paar uur liggen op een warme en goed geventileerde plek.

Drogen
Om het laatste vocht uit de knopjes te laten verdwijnen plaats je ze in een dehydrator of een oven. De temperatuur moet zo rond de 50°C zijn. Het drogen duurt niet lang en de schrijfster raadt dan ook aan om de oven voor te verwarmen, uit te zetten en dan pas de knopjes erin te doen. Hussel ze elke 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 20 minuten zijn ze goed gedroogd. Genieten maar van die zelfgemaakte kop witte thee.

Bewaren van de zelfgemaakte thee

Net zoals thee die je gekocht hebt moet ook deze zelfgemaakte thee goed bewaard worden. Doe de theeblaadjes dan ook in een goed luchtdicht blik of pot en bewaar deze op een koele en donkere plek.

Wat lijkt het mij geweldig om dit aan je theeritueel te kunnen toevoegen! Niet elke keer als je een kop thee wilt zetten, maar wel regelmatig om je theevoorraad weer aan te vullen (als je theeplant het nog toelaat natuurlijk). Ik krijg steeds meer zin om op zoek te gaan naar een theeplant om zo een eerste poging te kunnen wagen om zelf thee te maken.

Wil je nog meer weten over het productieproces van thee, lees dan het artikel thee proces van plukken tot verpakken.

Zien jullie het ook wel zitten om zelf thee te maken of vind je het te veel gedoe? Of weet je een plek waar ik een goede theeplant kan kopen? Laat het achter bij de reacties!

Foto’s afkomstig uit Homegrown Tea van Cassie Liversidge.

3 Reacties to “Zelfgemaakte thee uit je achtertuin”

 1. Lynn Claerhout 5 september 2015 bij 09:55 #

  Dit is echt iets voor mij! Ik weet alleen niet of ik zo lang kan wachten om mijn kopje te kunnen drinken :-)

  • Kayleigh 5 september 2015 bij 10:33 #

   Haha. Ja, snel even een kopje thee zetten zit er niet in.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Review: Homegrown Tea | LoveForTea - 15 september 2015

  […] de laatste keer is. Misschien ben je helemaal niet geïnteresseerd in thee uit je achtertuin en hoe je de blaadjes kunt verwerken tot je eigen gemaakte thee. Ik begrijp het. Maar misschien wil je juist wel meer weten en ben je super nieuwsgierig naar dit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: