Het thee ABC presenteert ‘J’

4 Apr

Het is april, het voorjaar is begonnen en dat betekent dat ik weer een nieuwe letter aan het thee ABC ga toevoegen. Deze maand draait dit artikel om de letter ‘J’.

Japan

Natuurlijk kan dit theeland niet ontbreken. Japan staat bekend om de groene thee en natuurlijk hebben ze hun eigen thee ceremonies. Daarnaast maakt thee een belangrijk onderdeel uit van de Japanse cultuur.

Thee werd door de twee bekende Japanse Boeddhistische monniken, Saichõ en Kūkai, naar Japan gebracht. Zij reisden in 804 naar China. In 805 keerde Saichõ terug naar Japan waar hij de gekregen theezaadjes plantte.

Jasmijn

Jasmijn behoort tot de olijffamilie. Deze plant is niet alleen mooi voor in de tuin, maar ook heerlijk in de thee. De witte bloemetjes geven thee een heerlijk bloemig karakter. Naast de heerlijke smaak is jasmijn thee ook erg gezond. Deze heeft een kalmerende werking en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast is jasmijn thee ook gunstig voor de spijsvertering. Een kopje na het eten is dus niet verkeerd.

jasmijn

bron

Jat

Jat is een echt theewoord dat je kunt gebruiken om over te komen als een theepro. Jat wordt gebruikt om de oorsprong van de thee aan te duiden. China jat is dus thee uit China.

Jade

Jade is een waardevolle steen die al eeuwen door de Chinezen wordt geslepen en bewerkt. Naast mooie beeldjes worden er ook prachtige theepotten van gemaakt.

jade theepotbron

Mocht ik een woord gemist hebben, laat het mij dan weten in de reacties. En suggesties voor de letter ‘K’ zijn natuurlijk ook altijd welkom! Bekijk ook de voorgaande letters op de Thee ABC-pagina.

Advertenties

2 Reacties to “Het thee ABC presenteert ‘J’”

  1. Lynn 4 april 2015 bij 15:57 #

    Suggesties voor de K: kruiden, karamel, kilocalorieën, Kenia, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: