Thee proces van plukken tot verpakken

14 nov

Vorige week schreef ik over hoe er 6 verschillende theeën uit 1 plant geproduceerd kunnen worden. Het fermentatie proces wat voor de verschillende theeën zorgt is niet de enige stap die de theebladeren moet afleggen voordat deze gebruikt kunnen worden om een geurende kop thee mee te zetten.

Het begint met het plukken van de blaadjes. Dit gebeurt op theeplantages die vol staan met de Camellia Sinensis. De theeplant wordt gesnoeid tot 1m hoogte om zo het plukken makkelijker te maken. Handig, aangezien de beste theeblaadjes zich in de top van de theeplant bevinden. Kwaliteit van de thee begint dus al met welk blad er geplukt wordt. Hieronder een schema die de verschillende plukken aangeven.

schema theeblaadjesBron: wijs-zonen.nl

Na het plukken van de theebladeren moeten deze meteen verwerkt worden.

Stap 1. Verflensen

Het begint met het indrogen van de bladeren. Dit gebeurt door de theebladeren op roosters neer te leggen en er een nacht lang warme lucht overheen te blazen. Naast dat de bladeren vocht verliezen worden deze ook een stuk soepeler.

Stap 2. Rollen

De soepel geworden theebladeren kunnen nu gerold worden. Dit rollen gebeurt of met de hand of met behulp van twee schijven van hout en metaal. Het rollen zorgt ervoor dat cellen in de bladeren barsten wat als gevolg heeft dat er sap vrijkomt. Het vrijkomen van dit sap is de eerste stap in het fermentatie proces.

Stap 3. Fermenteren

Het vrijgekomen sap komt in deze stap in aanraking met zuurstof. Hierdoor vind oxidatie plaats waardoor de blaadjes van kleur veranderen. Fermenteren zorgt voor de specifieke eigenschappen van zwarte thee, groene thee, gele thee, witte thee, oolong en pu-erh. Je kunt meer lezen over dit proces in het artikel van vorige week 6x thee van de Camellia Sinensis.

Stap 4. Drogen

Om het fermentatie proces te stoppen moeten de theeblaadjes verder gedroogd worden. Dit drogen gebeurt in een heteluchtoven. Na zo’n 20 a 30 minuten is het vochtgehalte teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu goed houdbaar en heeft een mooie smaak.

Stap 5. Sorteren

Het sorteren van losse thee en theestof gebeurd met behulp van zeven. De grofste boven en de fijnste onderop. Op deze manier bestaat losse thee ook echt uit gerolde of stukjes gedroogde bladeren en niet uit theegruis. Het theegruis komt terecht in theezakjes.

Stap 6. Verpakken

Als de thee gesorteerd is wordt deze verpakt in zakken met folie aan de binnenkant. De thee is nu klaar voor verspreiding naar de verschillende theehandelaren.

thee procesBron: wijs-zonen.nl

Hierboven is het hele proces nog eens te bekijken. De afbeelding laat ook goed zien hoe de kleur van de bladeren langzaam aan veranderd.

Bronnen: mastersteaandcoffee.nl, delicieuse.be

Advertenties

6 Reacties to “Thee proces van plukken tot verpakken”

 1. Nathan 10 februari 2016 bij 11:54 #

  slechte informatie

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hoe worden theebloemen gemaak – The Personalitea - 12 juni 2017

  […] gaan deze theebladeren het thee proces in van drogen, fermenteren en nog meer drogen. Over dit thee proces heb ik al eens eerder een artikel […]

 2. 10 meest gelezen artikelen van 2015 | LoveForTea - 29 december 2015

  […] Thee proces van plukken tot verpakken – 289 bezoekers Ook het theeproces kreeg aandacht het afgelopen jaar. […]

 3. Zelfgemaakte thee uit je achtertuin | LoveForTea - 5 september 2015

  […] Wil je nog meer weten over het productieproces van thee, lees dan het artikel thee proces van plukken tot verpakken. […]

 4. 6x thee van de Camellia Sinensis | LoveForTea - 26 augustus 2015

  […] verschil zit hem in het verwerkingsproces na het plukken, met name tijdens het fermentatie proces. Na het plukken, verflensen en rollen van […]

 5. Hoe worden theebloemen gemaakt? | Love for Tea - 21 december 2013

  […] gaan deze theebladeren het thee proces in van drogen, fermenteren en nog meer drogen. Over dit thee proces heb ik al eens eerder een artikel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: