6x thee van de Camellia Sinensis

7 Nov

In een vorige post liet ik een filmpje zien waarin de zes soorten thee worden geïntroduceerd. Al deze theeën komen van 1 plant, de Camellia Sinensis. Ondanks dat ze allemaal van dezelfde plant komen smaakt elke thee compleet anders.
Hoe komt dat toch?

theeDit verschil zit hem in het verwerkingsproces na het plukken, met name tijdens het fermentatie proces. Na het plukken, verflensen en rollen van de theebladeren zorgt het fermenteren voor het tot stand komen van de verschillende theeën. Dit is een proces dat, aan de hand van de gewenste thee soort, zo’n 4,5 uur kan duren.

Wat houdt dit proces in?

Het fermenteren van thee vind plaats in een speciale ruimte waar warme, vochtige lucht doorheen geblazen wordt. De gekneusde theeblaadjes komen in aanraking met deze lucht waardoor de bladeren beginnen te oxideren. Dit is een belangrijk proces, omdat hierdoor de smaak, geur en kleur voor de gewenste thee tot stand komen.

Ook zorgt het fermenteren van de thee in combinatie met het drogen ervoor dat thee lang bewaard kan worden.

thee fermenteren

Theebladeren voor het fermenteren

Bron: eleveldsteenwijk.nl

De verschillende thee soorten

Elke thee soort heeft zo z’n eigen fermentatie proces. Het verschil zit hem vooral in de duur van het proces of juist het ontbreken ervan.

Zwarte thee – 3,5 tot 4,5 uur
Groene thee – wordt niet gefermenteerd
Witte thee – wordt niet gefermenteerd
Oolong – 1.5 tot 2 uur
Pu erh – maanden of zelfs jaren kan deze thee gefermenteerd worden

Bronnen: delicieuse.be, teabar.nl

Advertenties

3 Reacties to “6x thee van de Camellia Sinensis”

  1. Lelie // A Bouquet of Buttons 7 november 2013 bij 13:01 #

    leuk informatie :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Thee in je achtertuin | LoveForTea - 22 augustus 2015

    […] zich door hun eigen specifieke productieproces. In een eerder artikel schreef ik al over de verschillende theeën afkomstig van de Camellia sinensis. De Camellia sinensis kent twee varianten waarvan thee wordt gemaakt, namelijk de Camellia sinensis […]

  2. Thee proces van plukken tot verpakken | Love for Tea - 14 november 2013

    […] Het vrijgekomen sap komt in deze stap in aanraking met zuurstof. Hierdoor vind oxidatie plaats waardoor de blaadjes van kleur veranderen. Fermenteren zorgt voor de specifieke eigenschappen van zwarte thee, groene thee, gele thee, witte thee, oolong en pu-erh. Je kunt meer lezen over dit proces in het artikel van vorige week 6x thee van de Camellia Sinensis. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: